Föräldraråd

Fotot har jag tagit när Ella var en liten bebis. Och stolta storasystern kramar sin lillasyster.
Jag går idag och grubblar och funderar över morgondagen.
Det är nämligen så att i morgon ska Phoebe till tandläkaren för en helt vanlig koll, men hon är väldigt rädd och blir alltid stel av skräck när jag nämner tandläkare.
Hon vet inte om att hon ska dit i morn och jag vet inte när jag ska meddela henne detta...kanske har ni något föräldraråd till mig, kanske sitter ni inne med någon erfarenhet av detta:)
Ska jag tala om för henne innan vart vi ska och ta risken att få släpa dit henne skrikande i ren panik.
Eller ska jag låtsas som ingenting och säga det när ni kliver innanför dörren hos tandläkaren.
Jag har försökt förbereda henne genom att låtsas vara tandläkare och visat henne att det enda de ska göra är att titta på hennes tänder och räkna dem. Det tycker hon är helt okej... jag säger hur jättesnälla de är och att hon snart ska dit....då avslutar hon alltid:
-Ja men inte idag väl! 

Det är verkligen inte roligt att utsätta henne för någonting som jag vet hon fruktansvärt rädd för...det skär i hjärtat på mig, vilket gör att jag vill inte heller gå dit.

Jag undrar faktiskt varför barnen ska gå till tandläkaren redan vid 1-årsålder? Är det nödvändigt när de då kan vara tykänsliga och rädda för nya människor och saker...det var det som hände med Phoebe. Hon har alltid varit blyg och försiktig och hon var alldeles för liten när hon var där första gången.
På något sätt blev hon skrämd, nu är hon 3,5år och fortfarande skiträdd.
Jag förstår att tanken är att barnen ska vänja sig men för oss blev det motsatt effekt.
Alla barn är ju såklart olika:)

Som ni ser...många grubblerier idag.

Trevlig torsdag och ha en bra dag!
Grubblarkram!


7 kommentarer:

 1. Vad jobbigt när hon är så rädd. Jag skulle nog tala om det samma morgon. Om man säger det precis när man är där känns det som om man lurar henne. Kanske man kan locka med något efteråt som hon gillar. Gå till nån lekpark, åka och bada...
  Föresten, är man tvungen att gå? Det kanske kan vänta till hon blir lite äldre?
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej...

  ..vilket dilemma.. lillstackarn, att behöva vara så rädd.

  men jag håller med Carina, det är nog bättre att tala om det samma dag så att hon får lite tid att vänja sig vid tanken. Att locka med ngn belöning efteråt brukar hjälpa. I alla fall med mina barn..

  Hoppas att det går bra för er i alla fall. Antar att tandläkarna är vara med rädda barn, de kanske har några bra råd att ge??

  Kramen Jenny

  SvaraRadera
 3. Fy va jobbigt när dom blir så rädda, själv har jag inte något bra råd att ge dig, har inte riktigt kommit dit ännu:) Men hoppas det kommer gå fint. Korten är riktigt fina som du lagt upp!
  Kram
  Michaela

  SvaraRadera
 4. Stackars Phoebe vad jobbigt och för din del som mammma !!!Min Hanna har haft samma problem så jag sa till dom att det här funkar inte jag kan inte tvinga mitt barn som är livrädd och jag vill inte vara den som blir lögnare heller.Ja dom skickade oss till specialist tandvården .Det fick vi gå flera gånger och hon fick känna på grejer och det var barbie tussar och ja dom var bara så duktiga med Hanna .Idag är hon inte rädd längre.Lycka till och hoppas att åven ni kan få hjälp.Ha en skön kväll.Kram Rita ♥

  SvaraRadera
 5. Hej! Min dotter ska dit för första gången om någon vecka, och hon är tre år! trodde inte att man behövde gå dit tidigare! Det är ju lite lättare när dom är så pass gamla att man kan prata om det på ett annat sätt! Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Hej! Ja det är alltid jobbigt när ens små är rädda.... Jag hade oxå berättat samma dag annars är det lätt att hon blir rädd och osäker och inte litar på dig till en annan gång om du bara kör dit med henne utan att säga till innan. Jag går till en privattandläkare med mina barn (6 och 3 år) det kostar inget där utan man har samma rättigheter som om man går till den "vanliga" tandläkaren. Där vi går så blir barnen kallade vid tre årsålder och det tycker jag är helt okej. Barnen är inte redo att gå när de är så små och jag skulla aldrig ta iväg mitt barn till en tandläkare om de är så små som 1 år...finns ingen anledning alls tycker jag. Jag tycker du ska ringa och avboka och ringa till en privattandläkare och prata med dem istället! Hoppas det löser sig på bästa sätt!
  Ps. Tack för att du lyser upp mina kvällar du har en underbar blogg och jag kikar in varje dag hos dig!
  Kram Petra

  SvaraRadera
 7. Min lilla var också hos tandläkaren när hon var 1 år, men tandläkaren tittade inte ens henne i munnen. Hon fick bara en tandborste och jag fick information :o)
  Men jag förstår ditt dilemma. Jag hade nog ringt tandläkaren dagen innan och berättat, så att de var förberedda. Att ta hand om patienter och väldigt rädda barn, på allra bästa sätt, är ju också deras jobb. Sen hade jag nog inte berättat för mitt barn förrän precis innan. Svårt att veta vilket som är bäst. Men jag hoppas verkligen att det går bra för er imorgon :o)

  Önskar dig en skön helg!
  Kramar
  Ulrika

  SvaraRadera